Overvurdering av egen kompetanse

I kommentarfelt på internett har vi ofte en tendens til å tro at vi vet mye mer enn vi egentlig gjør. Temaer som politikk, vaksiner, genmanipulert mat og aspartam får hundrevis av kommentarer supplert med saftige personangrep i hytt og gevær. Å overvurdere egen kompetanse er noe vi alle gjør i ulik grad. Vi mennesker liker å tro at vi er født logiske, men det er vi dessverre ikke.

Skal man diskutere bør man gjøre det skikkelig. Ikke kom med synspunkter og meninger hvis det ikke finnes noe du kan backe opp påstandene dine med. For å finne svaret på ting kan vi ikke være subjektive. Vi må være objektive og vise til god forskning for å kunne finne svaret på omdebatterte tema og livets mysterier. Dine egne synspunkter er helt irrelevante i forhold til om vaksiner er farlige eller ikke. DU bestemmer ikke at genmanipulert er farlig eller ikke. Forskning bestemmer.

425165_370134413057102_703602684_n

 

Å innrømme at man har tatt feil er vanskelig. Spesielt hvis man har investert en del tid og penger. Kognitiv dissonans kalles det når man til tross for overveldede bevis i mot sine meninger nekter å innse fakta og heller putter fingrene i ørene. Det er fullt forståelig om man har trodd på noe lenge. Jeg har selv vært for arrogant i mine synspunkter om ting. Det føles ut som verden kollapser når du finner ut at mye god forskning sier du tar feil. Da har man et valg. Alternativ 1 er å putte fingrene i ørene og leve i sin egen fantasiverden. Alternativ 2 er å bite det i seg, innrømme at man har tatt feil og innse at man har blitt smartere. Alternativ 2 blir mye lettere for hver gang man velger den. I starten var det utrolig vanskelig å gi slipp på gammel informasjon og akseptere den nye. Nå vil jeg si det er lett. Jeg tror også man blir mindre arrogant og mer ydmyk etter hvert som man bytter ut gammelt med nytt. Til tross for at man er smartere føler man seg dummere. Det er fortsatt veldig mye man ikke kan.

 

3qaabe

 

Så min appell er at du fra nå av ikke skal synse i kommentarfelt, men i stedet bruke fritiden din på å sjekke fakta. Se begge siders argumenter og se på hvem som bruker forskning til å dokumentere påstandene sine. Lykke til!

 

 

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>