5 enkle triks for økt muskelvekst

Dette er artikkelen for deg som vil bli mer fit fortere eller vil bygge så mye muskler som mulig på kortest mulig tid. Her får du 5 enkle triks for å fremskynde resultatene dine.

 

Nå kan du få coaching til redusert pris!

Nå kan du få coaching til redusert pris!

 

1. Muskelfibertyper

Musklene våre består av muskelfibre. Det finnes mange forskjellige typer fibre, men vi skiller ofte kun mellom Type-1, Type-2A og Type-2X. Man stimulerer de ulike fibrene best i ulike repetisjonsområder. I stedet for å følge myten om at 8-12 reps er best for muskelvekst bør du trene med forskjellige repetisjoner. Ulike muskler har også ulik fordeling av de ulike fibrene. Å tilpasse treningen til hvilke muskler du trener kan være lurt.

– Tren musklene i ulike repetisjonsområder

 

2. Frekvens

Tren musklene dine oftere! Dersom du i dag trener et splitt-program kan det være at du har noe å hente på å trene fullkropp eller nesten-fullkropp. Det kommer litt an på målet. Det ser ut til at å stimulere musklene oftere vil være bedre enn å trene musklene én gang i uka steinhardt.

– Tren fullkropp så ofte som mulig

 

3. Variér øvelsene

Ulike øvelser vil stimulere ulike deler av muskelen mer eller mindre. En ny studie gjort av Brad Schoenfeld, Bret Contreras m. flere (2015) målte muskelaktiviteten i ulike deler av bakside lår. Her stimulerte rumenske markløft øverste del av muskelen mer enn en lårcurl. Lårcurlen derimot stimulerte den nederste delen best. Ut i fra dette kan det være smart å benytte seg av ulike øvelser for å gi muskelen ulike stimuli for teoretisk sett best effekt.

– Velg minst 2 ulike øvelser for hver muskel. Gjerne noen vidt forskjellige.

 

4. Konstant spenn

Et konstant spenn vil kunne øke graden av metabolsk stress som oppstår i muskelen. Metabolsk stress er bedre kjent som pumpen man får under trening. Dette er en av de viktigste faktorene for muskelvekst. Benytt deg av øvelser (eller juster øvelsene selv) der du kan unngå å slappe av i topp- eller bunnposisjon.

– Konstant spenn på muskelen for å skape en pump.

 

5. Jevn belastningskurve

Øvelser som er like tunge på toppen som i bunnposisjon vil også kunne skape et økt metabolsk stress. Mange øvelser med kabel vil kunne egne seg godt her. Øvelser med strikk som belastning kan være noe dårligere da de gir lite motstand i den ene posisjonen og mye motstand i den andre, MEN dersom du justerer strikket slik at det gir mest motstand der det vanligvis er lettest og lite motstand der det er tyngst vil du kunne få stort utbytte av det.

– Bruk øvelser som er like tunge uansett hvor i bevegelsen du er.

 

Spørsmål til leseren:

– Hva er ditt beste tips til muskelvekst?

– Synes du artikler av typen «5 tips» er lettfattelige og informative?

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>