Hva er et balansert kosthold?

Et balansert kosthold mener jeg vil si at man får i seg de næringsstoffene du trenger og man kutter ikke ut noe. Alt er lov i moderasjon – også sjokolade. Jevnt over bør kostholdet se slikt ut:

Da tenker jeg ikke at du skal ha biffstrimler, søtpotet-fries, gulrot og broccoli til hvert måltid, men du kan fordele næringsstoffene slik som på bildet. Halve tallerkenen med grønnsaker, 1/4 med en proteinkilde og 1/4 med karbohydrat- og fettkilde. Noen måltider kan ha mer/mindre av fett, protein, karbohydrater og grønnsaker uten problem, men denne tallerken-modellen er en fin retningslinje å følge for et godt kosthold.

Tror du at du spiser nogenlunde slik eller er kostholdet på villspor?

Hva vil du se mer av på bloggen fremover?

Litt sunnere pommes frites

I dag skal du få en lettvint oppskrift på et godt tilbehør til kjøtt, fisk og fjærkre; pommes frites! Er det sunt da, tenker du? Joda! Her har jeg brukt søtpotet, men du kan også bruke vanlig potet eller andre rotgrønnsaker.

Mange tror potet er usunt og søtpotet er sunt. Det stemmer ikke. Begge deler er ca. like næringsrike, har lite kalorier og metter svært bra. Og begge deler smaker kjempegodt!

Her har jeg brukt ca. 6-700 gram søtpotet som er skjært i staver/båter. Hell over olivenolje, salt, pepper og timian så er det bare å sette i ovnen på 200 grader i 15-25 minutter alt etter hvor stekt du liker de og hvor tjukke bitene er.

Lettvint, sunt og godt.

Enjoy!

Kok opp litt grønnsaker til for et enda mer næringsrikt måltid.

Inspirasjon til mer frukt og grønt

Å få i seg de anbefalte 5 om dagen kan være tricky. Særlig om man ikke spiser mye til å begynne med. En fin start kan være å spise en fruktskål hver kveld. Du kan gjerne spise det med kesam, yoghurt, havregryn eller havregrøt om du vil ha et mer helhetlig måltid. Her er litt inspirasjon:

Søte frukt og bær er et fint sted å starte. Å ha med en stor boks med oppskjært frukt og grønt på jobb i tillegg til et par brødskiver med proteinrikt pålegg kan holde deg mett frem til neste måltid.

Her har du en handleliste for neste gang du er i butikken:

 • 1 eske jordbær
 • 1 eske blåbær
 • 1 pakke pasjonsfrukt
 • 2 kiwi
 • 3 bananer
 • 1/2 ananas

Dette er frukt og bær for 1 person i 5-6 dager hvis man skal følge Helsedirektoratets råd om minst 2 frukt per dag. Mer enn anbefalt er bare positivt for både helse og vektkontroll.

Får du i deg 500 gram frukt og grønt hver dag?

Hva er det vanskeligste med å få inn nok?

Supersunn middag og foredrag som forteller hvor mye du bør spise for å gå ned i vekt

Her kommer oppskriften på en sunn middag med masse grønnsaker. Denne kyllinggryten er en effektiv og smakfull måte å få i seg masse grønnsaker på.

Du skal også i dette innlegget få vite hvor mye DU bør spise for å gå ned i vekt.

La oss se på hva vi trenger for å lage kyllinggryte a’ la Steinar:

 • Kyllingfilet 750 gram
 • 2 bokser hakkede tomater
 • 2 glass tomatpure
 • 1/2 sjalottløk
 • 2 terninger kyllingbuljong
 • 2 pakker hvite bønner
 • 100g gulrot
 • 300g potet

Stek kyllingen med litt salt og pepper samtidig som du koker potet og gulrot. Start med å brun litt sjalottløk i en stor kjele. Fyll på med tomatpure og hakkede tomater og kyllingbuljongen. Når tomatbasen har begynt å småputre tilsetter du hvite bønner, den stekte kyllingen, potetene og gulroten.

Andre ting som kan egne seg godt i denne gryta er paprika og blomkål. Denne kan serveres med litt godt brød til og/eller en frisk salat eller for seg selv.

Så må du sjekke ut videoen under hvor jeg gir deg et godt estimat på hvor mye du bør spise hver dag om du ønsker å gå ned i vekt

Her er lenken til kalkulatoren: https://manytools.org/handy/bmr-calculator/

Tusen takk for at du følger meg. Hold gjerne denne siden åpen eller følg med på Facebook for å få med deg alle innlegg (og det kommer mange fremover)

Sosiale media:

Facebook: www.facebook.com/SteinarEkrenPersonligTrener/

Instagram: @steinarekren