Myter om mat

Man hører ofte argumenter om at man skal unngå visse typer mat eller drikke. I denne artikkelen skal vi gå igjennom noen kjente argumenter som ikke er gode nok og hvorfor.

 

fruits

 

«Det er bare mennesket som drikker andre dyrs melk/ Det er bare mennesket som drikker melk etter dietiden»:

Feil. Villkatter og måker har blitt observert å stjele melk fra elefant-seler på Isla de Guadalupe (1). Argumentet i seg selv er også en logisk fallgruve. Selv om ingen andre dyr hadde gjort det hadde det ikke vært et argument for at vi ikke skulle gjøre det. Mennesket er det eneste dyret som kjører bil, lager taco og står på ski. Skal vi oppgi all teknologi bare fordi andre dyr ikke har det? Nei.

«Oppdrettslaks er usunt pga mye omega-6 og miljøgifter. Villaks derimot er mye bedre»:

Feil igjen. Mattilsynet tar hvert år prøver av et stort antall fisk som NIFES undersøker for ulovlige stoffer og uønskede stoffer. Rapporten konkluderer med at «Det ble ikke funnet rester av legemidler eller andre uønskede stoffer over gjeldende grenseverdier. Det ble heller ikke funnet rester av ulovlige stoffer. Nivået for flere av miljøgiftene viser en nedadgående trend.».

På Helsedirektoratets hjemmeside (3) finner vi også følgende: «Det er ikke gitt norske tallfestede anbefalinger om inntak av de meget lange marine omega-3 fettsyrene (EPA, DHA) eller for ratioen mellom omega-6 og omega-3 fettsyrer.». Altså finnes det ingen god evidens på at forholdet mellom O-3 og O-6 skal være i en gitt ratio. De fleste påstander rundt denne ratioen kan ikke dokumenteres og mange prøver å utnytte menneskers uvitenhet med f.eks Zinzinos balanseolje. Oppdrettslaksen har uansett et høyt innhold av omega-3 (4) og om du er interessert i å kutte ut en del omega-6 fra kostholdet ditt er dette feil sted å starte.

«Økologisk mat er mye bedre enn konvensjonelt dyrket mat. Dette på grunn av at de ikke bruker sprøytemidler i økologisk jordbruk og at økologisk mat er mer naturlig»:

Her også uttaler man seg på tynt grunnlag med lite evidens for påstandene. To meta-analyser så på saken. Den ene (5) konkluderte med:
«From a systematic review of the currently available published literature, evidence is lacking for nutrition-related health effects that result from the consumption of organically produced foodstuffs.»

Den andre (6) konkluderte med:
«On the basis of a systematic review of studies of satisfactory quality, there is no evidence of a difference in nutrient quality between organically and conventionally produced foodstuffs. The small differences in nutrient content detected are biologically plausible and mostly relate to differences in production methods.»

Det finnes flere samlestudier på området og bortsett fra små forskjeller i fra produkt til produkt er det ingen forskjell i næringsinnhold. Når det gjelder sprøytemidler konkluderer årsrapporten på plantevernmidler i maten for 2013 fra Mattilsynet (7) at «Innholdet av plantevernmiddelrester i produkter på det norske markedet er lavt. Alle norske produkter var innenfor grenseverdiene». Hvis noe er ca. like bra bør du prioritere faktorer som smak og pris i stedet.

Det er heller ingen vits i å apellere til naturlighet som om det er bedre. Naturen bryr seg ikke om mennesket det døyt. Helt siden vi startet med jordbruk selv har vi produsert mat som smaker bedre, ser mer innbydende ut  og har bedre næringsinnhold enn fra naturens side. Her har vi et bilde som viser hvordan kjent, helt naturlig mat ser ut.

natural food
Bilde fra Google

 

Konklusjon:

Så lenge du spiser et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær, meieriprodukter, fet fisk, grove kornprodukter med innslag av proteinrike matvarer og er i fysisk aktivitet regelmessig lever du et veldig sunt liv. Å unngå mat på feil grunnlag kan bidra til at du ikke får i deg nok av essensielle næringsstoffer.

Referanser:

1. «Feral cats steal milk from northern Elephant Seals». Juan-Pablo Gallo-Reynoso1 and Charles Leo Ortiz2. THERYA, December, 2010 Vol.1(3): 207-212.

2. http://nifes.no/ingen-overskridelser-av-legemidler-eller-andre-uonskede-stoffer-oppdrettsfisk/

3. https://helsedirektoratet.no/folkehelse/kosthold-og-ernering/neringsstoffanbefalinger-energi-karbohydrater-fett-protein-vitaminer-mineraler

4. http://www.godfisk.no/Sjømatskolen/Fakta-om-fisk-og-skalldyr/Laks

5. «Nutrition-related health effects of organic foods: a systematic review». Alan D Dangour, Karen Lock, Arabella Hayter, Andrea Aikenhead, Elizabeth Allen, and Ricardo Uauy. Am J Clin Nutr July 2010 ajcn.29269.

6. «Nutritional quality of organic foods: a systematic review». Dangour AD1, Dodhia SK, Hayter A, Allen E, Lock K, Uauy R. Am J Clin Nutr. 2009 September.

7. http://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/uonskede_stofferimaten/rester_av_plantevernmidler_i_mat/aarsrapport_plantevernmiddelrester_i_maten_2013.14584