Myten om somatotyper

Du har helt sikkert hørt om somatotyper før. Særlig i kroppsbyggingsmiljøet er dette en utbredt myte. Dette er da teorien om at mennesker kan deles inn i 3 forskjellige kroppsbygninger; endomorf, ectomorf og mesomorf. Denne artikkelen skal ta for seg hvorfor dette bare er tullball.

Først en oversikt over hvordan de tre kroppstypene klassifiseres:

Ectomorf / Den tynne: Lite muskler, flatbrystet, nervøs, introvert, slank beinbygning, nervøs og hemmelighetsfull.

Mesomorf / Den atletiske: Tøff, muskuløs, atletisk bygd, tykkhudet, rakrygget, risk-taker, eventyrlysten, modig, direkte og dominant.

Endomorf / Den tykke: Rund, myk, lite muskler, mye fett, problemer med å gå ned i vekt, matglad, glad i mennesker og følelser, treg.

Pk9wvKQ
Bilde fra Google

Litt historie

Den amerikanske psykologen William Herbert Sheldon utarbeidet teorien om somatotyper på 1940-tallet og var en måte å linke forskjellige temparament-ty per til ulike kroppstyper. Allerede her bør det ringe en bjelle om at dette muligens kan være svada fra en ende til en annen. Sheldons arbeid var sterkt påvirket av hans rasistiske, anti-semittistiske og sexistiske syn. Arbeidet hans var basert på stereotyper for ulike kulturelle kroppstyper og hans ideer om at kroppstype var en indikator på temparament, moralsk karakter og potensiale har siden blitt deskreditert. Ikke en veldig fin fyr altså.

Hvorfor somatotyper?

Man pleier også å si at folk kan være en blanding av de forskjellige somatotypene. Spør du meg høres det ut som om man tviholder på at somatotyper er en seriøs teori og forklarer avvik med at det går an å være en blanding av alle. Dessverre faller dette på sin egen urimelighet.

Man sier også at endomorfene sliter med å gå ned i vekt, ectomorfene sliter med å gå opp i vekt og mesomorfene har dårlig karbohydrattoleranse. Vis meg en studie hvor en person i et kaloriunderskudd ikke har gått ned i vekt. Vis meg en studie hvor en person i et kalorioverskudd ikke går opp i vekt. Vektoppgang og vektnedgang avgjøres av hvor mye kalorier du spiser i forhold til hvor mye du bruker. Termodynamikkens lover består. Teorien om somatotyper ryker.

For meg virker dette som et dårlig forsøk på å putte mennesker i boks. Det er en innviklet måte å skrive at folk er tynne, atletiske eller tykke med påfølgende unnskyldninger om at man ikke klarer å gå opp/ned i vekt eller at enkelte makronæringss toff er mer fetende enn andre.

Oppsummering

Folk er forskjellige. Så forskjellige at du ikke kan dele dem inn i 3 kategorier. Folk har ulik muskelmasse, fettmasse, aktivitetsnivå, matinntak, antropometri (Menneskekroppens proporsjoner). Vær kritisk til dårlige forklaringsmodeller fra suspekte mennesker og ikke vær en stereotyp av somatotypiske proporsjoner.

Jeg lar Batman få siste ord i denne debatten:

Lead
Bilde fra Google